Drie inzichten om de stilte te vinden in de maatschappelijke storm.
Bijdrage door Lieven Van Linden
Alles wat Tom Waes aanraakt wordt goud. Zijn programma’s inspireren jong en oud om het maximale uit het leven te halen. Reeds meer dan 10 jaar geleden heeft hij mij geïnspireerd om deel te nemen aan de Marathon des Sables, een ultramarathon van 240 km in de Marokkaanse woestijn. Het was het begin van mijn persoonlijke reis van zelfontdekking -en ontplooiing.
Dat hij met zijn meest recente programma “Kalm Waes” dan ook weer bijna 1 miljoen kijkcijfers haalt, mag geen verrassing meer zijn. Zijn authenticiteit, no-nonsense aanpak en alledaagse humor spreken velen aan.
In “Kalm Waes” maakt de immer energieke Tom een 180° bocht. In plaats van actie en avontuur, gaat hij op zoek naar innerlijke rust en stilte. Dit door onder andere zijn hersenen te laten scannen bij Dr. Steven Laureys, zich te onderwerpen aan stress onderzoeken en op stilteretreat te gaan bij de monniken. Het doel? Zichzelf beter leren kennen en tools ontdekken om de chronische stress in zijn lichaam te verlagen. Iets waar de hele Westerse maatschappij ondertussen behoefte aan heeft.
Als gezondheid enthousiast kan ik programma’s zoals dit alleen maar aanmoedigen en deel ik graag mijn inzichten en enkele tips om zelf zo kalm te worden als Tom ‘Kalm’ Waes
1. Gebruik data en technologie om je stressniveau in kaart te brengen
Tom Waes laat zijn hersenen onderzoeken en draagt continue een wearable die zijn hartslag, hartritmevariabiliteit (HRV) en zweetsecretie meet. De wetenschappelijke literatuur bevestigd keer op de keer de kracht van biofeedback bij gedragsverandering. Je krijgt inzicht in de signalen van je lichamen en het helpt om te weten te komen welke tools werken en welke niet.
Meer en meer mensen gebruiken wearables om hun fysieke activiteit te tracken of hun slaapkwaliteit bij te houden. Ook bedrijven gaan aan de slag met biometrische data om zo de veerkracht, gezondheid en prestaties van hun leiders en hun teams te verbeteren. Onderzoek toont aan dat het gebruik van smartwatches bij 88% van de actieve gebruikers leidt tot een verbetering van de fysieke gezondheid.
TIP! Als je een smartwatch hebt, hou je Hartritmevariabiliteit (HRV) enkele weken in het oog. Een lage waarde is een indicatie van mogelijks een slechte nachtrust of vermoeidheid. Een hogere waarde wilt zeggen dat je lichaam en geest klaar zijn voor te presteren.
2. Alles begint bij…ademhaling
We zien Tom Waes verschillende bewuste ademhalingsoefeningen doen, zowel tijdens meditatie en als stand-alone interventie. Bewust ademen is namelijk de meest krachtige interventie om je stress on-the-spot te doen dalen. Je kan namelijk onmiddellijk het signaal geven aan je hersenen dat je veilig bent en er geen werkelijk gevaar is.
Tom Waes gebruikt ook een slim toestel, een moonbird, die op basis van je actuele stress een bepaald adempatroon gaat stimuleren. Dit doet het door uit te zetten (inademen en te krimpen (uit te ademen). Zo kan bijvoorbeeld een patroon van 4 seconden inademen en 6 seconden uitademen je lichaam na enkele minuten tot rust brengen en je hartslag aanzienlijk doen dalen.
Ademhaling is de meest krachtige tool om angsten te verminderen, stress te doen dalen maar ook om je sportprestaties te verbeteren.
TIP! De meest effectieve ademhalingsoefening om stress te verminderen is de ‘fysiologische zucht’. De fysiologische zucht bestaat uit twee diepe, opeenvolgende inademingen door de neus, waarbij de eerste inademing maximaal is en de tweede korter. Vervolgens adem je langzaam en volledig uit door de mond. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze oefening het meest efficiënt is om stress te verminderen en het zenuwstelsel te kalmeren.
3. Stress is niet de vijand…chronische stress wel
Vaak denken we over stress als iets negatief, iets wat ons ziek maakt. Nu, dit beeld dient toch wat meer genuanceerd te worden. We hebben stress nodig om te kunnen presteren en om werk gedaan te krijgen. Het is enkel chronische stress, langdurige stress zonder voldoende herstel, die je gezondheid in gevaar kan brengen.
Dat stress niet altijd slecht is, bewijst het ijsbad ons wel. In de derde aflevering gaat Tom Waes in een ijsbad, een steeds populairdere manier om aan je gezondheid te werken. Het ijsbad is een krachtig instrument om je mentale weerbaarheid te verhogen, ontstekingen in het lichaam te doen dalen en je metabolisme te verbeteren.
Na het volgen van de opleiding tot Wim Hof instructeur, heb het geluk gehad om al honderden mensen te mogen begeleiden in het ontdekken van de kracht van de koude. Het is de beste manier om je sterker te maken door stress.
TIP! Een ijsbad nemen is niet iets wat je zonder begeleiding doet. Waar je wel mee kan starten is koud (af)douchen. Nu de watertemperatuur van de kraan aan het dalen is, vormt dit de beste manier om geleidelijk aan te wennen aan de koude temperatuur. Start met een douche op normale temperatuur en op het einde draai je de kraan volledig koud. Start met je handen en benen. Stelselmatig ga je er met je volledige lichaam onder staan. Focus je op je ademhaling; adem kort in door de neus en lang uit door de mond. Blijf er net zolang onder staan tot je innerlijke rust vindt.
Als we verder gaan op dit tempo, dan zullen we tegen 2035 met 600 000 langdurig zieken zijn in België. Deze trend omkeren is niet iets wat van de ene op de andere dag mogelijk is. Alles begint bij het creëren van bewustzijn rond stress bij jezelf om van daaruit kleine stappen te zetten richting positieve verandering.
In mijn recente boek Fully Charged ga ik dieper in op hoe je zelf de leiding kan nemen over je gezondheid, hoe je terug meer energie kan hebben en hoe je je kan wapenen tegen de uitdagingen die onze huidige maatschappij met zich meebrengt. Wie weet, is kalm worden zoals Kalm Waes nog niet zo onhaalbaar als het lijkt…
Commentaires